Ce este Biroul de Credit si cum imi poate influenta creditul?

In primul rand, trebuie mentionat ca Biroul de Credit este o institutie non-bancara si nestatala, nefiind sub controlul sau influenta statului roman. Aceasta are natura unei societati, fiind constitutita de catre mai multe banci din Romania pentru a exercita un anumit control si registru asupra comportamentului debitorilor (clientilor).

Aceasta a fost infiintat in anul 2003, avand ca actionari 20 de banci din Romania. Obiectul Biroului de Credit este, mai specific, acela de a coleta si prelucra datele privind clientii – persoane fizice – ai acestor 20 de banci. Asadar, aceste 20 de banci au dorit sa-si imparta informatiile privind clientii si comportamentul acestora, luand mai rapid decizii si afland mai usor informatii inainte de a lua un credit. 

Vorbim despre un grup de banci constituit legal in scopul evaluarii capacitatii de rambursare a clientilor si a determinarii gradului de indatorare pe care acestia il au fata de alte banci; in acest mod, se poate identifica si cuantifica riscul de credit. In urma acestor verificari intre banci, se poate stabili scoringul (criterii obiective de apreciere).

Bancile au dreptul de a detine o astfel de socitate pe actiuni – Biroul de Credit – avand un statut si principii de functionare. Nu este un lucru obscur sau ilegal, ci doar o forma de organizare si cooperare mai usoara pentru acestea.

Aceasta functioneaza sub principiul reciprocitatii, participantii (cele 20 de banci) furnizand informatii de risc si alte date privind clientii pe care ii au. 

Actionarii (detinatorii) Biroului de Credit sunt bancile de renume din Romania, dintre care enumeram BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania, Unicredit Bank, CEC, ING, Alpha Bank, Idea Bank etc.

Am dorit sa punctam importanta si seriozitatea acesteia, nefiind un simplu registru, ci un sistem de informatii complex la care au acces cele mai importante banci din Romania si pe care il consulta inainte de a lua o decizie. 

Bancile sunt suverane in a lua decizii de creditare, fiind afaceri ce au ca scop profitul; ca orice afacere, si acestea doresc sa-si reduca riscurile si sa-si maximizeze profiturile. Cum vor reduce riscurile? Bineinteles, si cu ajutorul consultarii Biroului de Credit si a informatiilor clientilor pe care le au la dispozitie.

Contacteaza-ne pentru a-ti verifica istoricul in Biroul de Credit.

Call Now Button