Cum pot evita – in mod legal – TVA-ul de 19% pentru locuinte?

Este binestiuta delimitarea facuta prin lege pentru aplicarea TVA-ului in imobiliare:

  • 5% in cazul imobilelor a caror valoare este de maxim 91.000 euro
  • 19% in cazul imobilelor a caror valoare depaseste 91.000 euro

Este o diferenta foarte mare (14%) intre cele doua tipuri de TVA. Efectuarea unei decizii inteligente te poate scuti chiar si de zeci de mii de euro de plata. 

Nu uita ca TVA-ul poate fi finantat prin creditul imobiliar, dar aceasta suma va suporta si dobanzi. 

Spre exemplu, daca TVA-ul tau va fi de 19.000 euro, la o dobanda de 5% pe an, pe o perioada de 10 ani, vei plati dobanda 950 euro pe an – suma totala de rambursat va fi de 19.000 euro + 9500 euro (950 euro x 10 ani).

Este o suma foarte mare care se adauga in plus la valoarea creditului imobiliar, implicit iti vei mari datoriile foarte mult.

O optiune valabila si aplicabila in piata, in special in achizitia de case, este aceea de a cumpara respectivul imobil cu pretul la rosu. 

Pentru a intelege cat mai usor, vei efectua achizitia in doua etape:

  • Achizitionarea imobilului la rosu – fara finisaje sau dotari pentru a avea un cost cat mai redus si pentru a te incadra in platfonul de 91.000 euro
  • Achizitionarea separata a serviciilor de finisare si montaje pentru a finaliza imobilulul – aceste costuri le poti plati si separat sau in mai multe transe. Nu esti obligat sa lucrezi cu acelasi dezvoltator si nu ai un termen limita impus. Vei putea sa te misti in ritmul tau si sa investesti treptat in finalizarea imobilului, in functie de posibilitatile tale.

In acest mod, chiar daca va implica o munca in plus in a avea grija de finalizarea lucrarilor de finisare, vei economisi o suma considerabila prin evitarea in mod legal a platfonului de TVA 19%.

Finisajele intr-un apartament reprezinta o buna parte din pret, inclusiv daca sunt de buna calitate (exemplu: baie, bucatarie, gresie, faianta, parchet, sisteme iluminat, usi, finisaje pereti si tavan sau altele).

Call Now Button