Cum te verifica bancile inainte de a-ti aproba un credit?

Ce este o banca? Pe scurt, este o institutie financiara ce are ca scop atragerea de depozite si acordarea de credite. Ca forma de organizare, bancile sunt societati comerciale pe actiuni (S.A.) si actioneaza sub supravegherea bancii centrale. 

Bancile comerciale sunt cele care crediteaza cel mai des persoanele fizice sau juridice, prin agentiile pe care le detin in toata tara. 

Este important de retinut ca bancile sunt niste afaceri, chiar daca au o forma de organizare mai complexa si functioneaza sub o anumita legislatie. Afacerile au un singur scop – generarea de profituri.

Bancile nu sunt obligate sa crediteze o anumita persoana sau societate comerciala, avand propriile sale criterii de evaluare a riscurilor si a oportunitatilor unui credit. In randul populatiei, exista ideea ca bancile sunt “ale statului” sau “obligate sa faca un anumit lucru”; aceasta gandire este eronata, bancile avand, in primul rand, o obligatie directa fata de actionari si conducerea acesteia pentru a face performanta – bancile, ca orice alte afaceri, actioneaza in interesul acestora. 

A nu se intelege ca blamam bancile; acestea au parti bune si parti rele. Daca actionezi intr-un mod corect si folosesti creditul inteligent, colaborarea cu o banca poate fi o decizie excelenta; daca negociezi un credit cat mai avantajos, daca iti cresti sansele de a obtine o dobanda mai buna, inclusiv prin stergerea din Biroul de Credit, vei avea in banca un partener stabil.

La baza cresterii rapide a societatii stau si bancile; inclusiv statul se imprumuta sume importante de la banci pentru a finanta operatiunile si pentru a-si acoperi constant cheltuielile bugetare si de investitii.

Gandirea sanatoasa este sa privim ambele perspective; bancile te pot ajuta sau te pot ruina – depinde inclusiv de tine cum se va intampla.

Uneori poate fi o cauza obiectiva ce va poate afecta, cum a fost criza francilor elvetieni, unde niciun client nu a fost vinovat de producerea unor evenimente regionale de natura economica.

Noi recomandam informarea corecta si completa inainte de a lua un credit, “pregatirea terenului” inainte de a semna un contract de finantare, clarificarea si curatarea istoricului negativ inainte de a lua un credit ipotecar, alegerea unei banci ce va ofera conditii cat mai bune – nu doar dobanda, dar si perioada de rambursare, flexibilitatea ratelor, avansul minim, stabilitatea cursului si multi alti factori.

Call Now Button