Exista posibilitatea de a rezerva pentru o perioada un imobil – inainte de a-l cumpara – sau exista optiunea de a-l cumpara direct, fara rezervari.
Aceasta procedura s-a creat din dorinta de a efectua toate formalitatile necesare achizitionarii unui imobil, precum evaluarea apartamentului de catre banca, evaluarea situatiei tale financiare de catre banca, verificarea documentelor si a situatiei curente a dezvoltatorului sau altele. Fiind o achizitie destul de importanta, este absolut recomandata aceasta procedura de due diligence.
Totusi, unii dezvoltatori sau vanzari “forteaza” vanzarea inca de la prima vizionare pentru a incasa banii de la cumparator. Trebuie sa va urmariti propriul interes atunci cand este vorba de o achizitie si sa vedeti dincolo de promisiuni sau “garantii”. Recomandam oricarui client sa fie foarte atent inainte de a efectua o achizitie imobiliara – este complicat sa faci o alegere buna dupa ce ai facut o vizionare si, probabil in emotia creata de momentul pe care il traiesti, sa gandesti lucid si sa iei in considerare toate potentialele riscuri sau neclaritati.
Nu este util sa te grabesti; nu uita ca aceasta achizitie va implica o perioada foarte lunga de rambursare a banilor (intre 10 si 30 de ani). Este intelept sa iei o decizie bine informata si sa te pui intr-o postura cat mai buna inainte de a semna orice contract. Repetam – cel mai bun lucru pe care il poti face este sa-ti urmaresti propriul interes si sa iei orice masura posibila care te avantajeaza.
De obicei, atunci cand identifici un imobil, este util sa il rezervi pentru o perioada de 2-4 saptamani, oferind o suma in avans destul de mica (dezvoltatorii cer ori o suma fixa, precum 1000 euro sau un procent din valoarea imobilului, precum 5%).
Spre exemplu, unii cumparatori se grabesc in a primi o oferta de la banca fara sa stie daca au sau nu istoric negativ in Biroul de Credit.
Daca ai istoric negativ, vei primi conditii mai slabe in creditare, cum ar fi:
- dobanda mai mare;
- perioada de rambursare mai mica;
- suma creditata mai mica;
- solicitarea unui avans mai mare sau altele.
Contacteaza-ne pentru mai multe sfaturi pentru a-ti creste scorul de credit.