Am intarziat plata ratelor la banca; ma afecteaza pe viitor?

In zilele noastre, ratele bancare au devenit un lucru comun; aproape toti cunoscutii nostri sau membri familiei au cate un credit de o anumita natura – credit ipotecar, credit de nevoi personale, credit de investitii, linie de credit, leasing auto sau altele.

Raportarea unei intarzieri la Biroul de Credit se face pentru perioade mai mari de 30 de zile, insa noi credem ca exista situatii neasteptate prin care puteti figura cu istoric negativ si pentru perioade mai scurte. Precautia este cea mai sanatoasa abordare atunci cand este vorba de istoricul bancar si bonitatea inainte de a lua un credit.

Aceste intarzieri sunt stocate timp de 4 ani in Biroul de Credit, incepand cu momentul achitarii ultimei restante sau de la data ultimei actualizari a bancii. Daca pe parcursul acestor 4 ani, soliciti un nou credit sau o refinantare, vei putea intampina probleme in a le obtine sau vei obtine conditii mult mai grele de creditare, comparativ cu cei care nu au istoric negativ.

Bancile iti vor spune ca iti vor putea da credit si daca esti inregistrat cu istoric negativ, insa nu comunica si daca iti vor oferi aceleasi conditii ca pentru un client normal. Situatia ta va fi analizata intr-un mod specific, la fel si situatia ta familiala si materiala, urmand a se lua o decizie privind eligibilitatea ta. 

Aceasta decizie va fi luata conform politicilor acelei banci – nu sunt impuse prin lege sau de catre BNR, ci fiecare banca isi poate stabili singura normele de creditare si bonitate si pot decide unilateral si independent cui vor sa dea credite sau nu. Daca esti respins, nu te poti adresa instantei sau statului, ci probabil altor institutii de creditare ce iti ofera dobanzi exagerate pe perioade foarte scurte.

Nu este nevoie sa cazi in capcana aceasta, in care banca te refuza, dar te trimite la “partenerii” acesteia, alte institutii non-bancare ce iti ofera credite mai usor, dar cu un pret mult mai mare de platit in viitor.

Iti recomandam sa apelezi tot la banca pentru a obtine un credit sau o refinantare, chiar daca ai avut intarzieri la plata ratelor; daca ai alaturi de tine o echipa ce te poate sustine, ce poate redacta o motivare temeinica, elaborand elemente de natura personala, materiala si macroeconomica, vei avea sanse foarte mari in a obtine un credit in conditii normale.

Daca ai avut intarzieri, nu este un capat de lume; in primul rand, este nevoie sa verifici daca figurezi cu istoric negativ bancar; daca s-a intamplat acest lucru, va fi nevoie sa initiezi procedura de stergere din Biroul de Credit.

Echipa noastra te poate ajuta cu aceasta procedura, oferind consultanta gratuita.

Call Now Button