Ce este un IFN (Institutie Financiara Nebancara)?

Exista multe situatii in care bancile refuza clientii din cauza profilului de risc al acestora, din cauza bonitatii scazute sau a situatiei personale instabile. Nu putem judeca bancile pentru modul in care iau aceste decizii – in final, sunt organizate ca afaceri si doresc sa-si creasca castigurile si sa nu aiba pierderi. 

Bancile acorda credite intr-un mod discretionar – nu pot fi obligate sa imprumute pe nimeni – chiar si statul roman este refuzat uneori de catre banci in a fi imprumutat pentru finantarea operatiunilor guvernamentale.

Pe langa banci, exista si IFN-uri (institutii financiare nebancare). Ce sunt acestea? 

Pe scurt, IFN-urile sunt afaceri care imprumuta bani (creditare) – chiar sunt inregistrate ca societati comerciale pe actiuni. 

Functionarea acestora este reglementata prin Legea nr. 93/2009 si sunt supravegheate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

IFN-urile pot acorda o multime de tipuri de imprumuturi: credite de consum, credite ipotecare/iobiliare, operatiuni de factoring, finantare tranzactii comerciale, leasing financiar sau altele.

IFN-urile concureaza cu bancile? Nu in toate cazurile. Sunt multe situatii in care banca detine propriul IFN si, daca te refuza fiindca nu indeplinesti conditiile solicitate de banca pentru a primi un credit, te trimite la IFN-ul lor si acolo vei primi un credit fiindca sunt conditii mai usoare, dar taxe mult mai mari.

Din experienta noastra, ar trebui sa apelezi la IFN-uri numai daca nu mai ai nicio sansa in a primi credit de la o banca.

Am identificat o solutie in a creste sansele de a obtine un credit de la banca – radierea istoricului bancar negativ din Biroul de Credit. Dupa ce acesta este radiat, vei avea sanse mai mari in a obtine creditul – daca nici dupa aceea nu il obtii, vei apela la un IFN cu inima impacata, incercand tot ceea ce ai putut pentru a lucra cu banca.

Daca ai nevoie un sfat sau consultanta gratuita, ne poti contacta

Avem o echipa de consultanti financiar si avocati specializati in apararea drepturilor consumatorului – in special in procedurile bancare.

Call Now Button