Daca ai fost refuzat de banca, probabil ca ti s-a recomandat sa te duci la un IFN, fiind conditii mai usoare pe care sa le indeplinesti pentru a te credita.
Banca te-a considerat un client “riscant” – pentru IFN-uri tot un client “riscant” vei ramane, dar ei isi vor asuma acest risc si tu vei plati un pret mai mare din cauza aceasta.
Care sunt avantajele IFN-urilor?
- Iti ofera un credit foarte rapid, uneori chiar in aceeasi zi;
- Iti ofera creditul chiar daca nu indeplinesti suficient de multe criterii de bonitate, fiind conditii mult mai lejere comparativ cu cele de la o banca;
- Exista o marja mai mare de negociere, nefiind contracte standard in toate situatiile;
- Exista o multime de IFN-uri din care poti alege.
Care sunt dezavantajele IFN-urilor?
- Dobanzile aplicate sunt foarte mari, de cateva ori mai mare ca ale bancilor;
- Exista “un pret” pentru conditiile lejere si pentru termenul foarte rapid in care ti se imprumuta bani; acel pret se transpune in cresteri foarte mari ale dobanzilor, inclusiv dobanzile penalizatoare aplicate in cazul in care intarzii cu plata ratelor;
- Au o libertate mult mai mare de actiune, comparativ cu bancile – fiind supuse legislatiei bancare europene si nationale;
- Nu toate au un brand credibil sau de renume in piata, fiind o multime de IFN-uri, nu stii pe care sa il alegi, in care sa ai incredere etc.
De ce ma trimite banca la un IFN, chiar daca e tot al lor? Bancile raspund in fata unor actionari, fiind organizate in scopul producerii de profit si de minimizare a riscurilor. Interesul acestora este sa aiba cat mai putine credite neperformante in balanta anuala; acestea sunt cauzate de clienti cu potential de risc ridicat – pentru a evita aceste situatii, bancile te vor trimite la IFN-urile lor. Practic, sunt tot ei, dar organizati sub o alta forma de institutie si cu alte conditii – avantajoase mai ales pentru IFN, nefiind supusa legislatiei bancare.
Ce sa fac? Inainte de a apela la un IFN, iti sugeram sa incerci sa lucrezi tot cu o banca, insa mai intai trebuie sa iti stergi istoricul negativ din Biroul de Credit. De multe ori, din acest motiv esti refuzat de catre banca – daca nu mai ai acel istoric, vei fi un client fara riscuri foarte mari pentru banca si iti vei creste sansele in a ti se aproba creditul ipotecar (imobiliar).
Contacteaza-ne pentru consultanta gratuita in aceasta procedura.